Udskriv E-mail

TRÆPÆONERNES HISTORIE 

Træpæoner er blevet kultiveret af kinesiske gartnere gennem mindst 2000 år, formentlig meget længere, og regnes blandt menneskets tidligste prydplanter.Træpæonen var lykkens blomst i Kina, et symbol på velstand, men i høj grad også naturmedicin. Nogle sorter kostede tre kilo guld for én plante.

Endnu i dag regnes træpæoner for de ærværdigste af alle blomsterplanter i Kina, ligesom medicinen stadig masseproduceres til brug for snart sagt næsten alting - mest til at stoppe blødninger og imod feber.

I Europa kendte man allerede i oldtiden til denne medicin, som især laves af plantens rødder. Homer omtaler brugen af den i Illiaden. Det latinske slægtsnavn Paeonia er netop afledt at navnet på de græske guders læge, Pæon.

Levende træpæoner kom først til Europa kort før år 1800. Især franskmændene blev meget begejstrede for dem, og er det stadig. Flere tyske producenter er bestemt også kommet med.

Tidligere var kunne visse gamle sorter rigtig vellykkede i Danmark, men i høj grad dog Rockii-sorterne, som stadig er meget anbefalelsesværdige.

I de seneste år er interessen for træpæoner steget betydeligt herhjemme,  i takt med udviklingen af nye og stærkere sorter i Japan og USA.